Friday, October 22, 2010

Homemade Puding Gula Hangus

Hari ni mak sedara suami mungkin datang ke rumah. Tapi keputusan belum final. Sebagai langkah berjaga2, isteri telah memenuhkan freezer dgn bahan mentah.

Tidak hanya setakat itu, isteri juga sudah bikin Puding Gula Hangus sejurus pulang dari ofis semalam. Wah, rajinnya, rugi ex2 boifren i yg tanak kawin ngan i dulu..nyesal tak habis la u ols.

Pemilihan jenis pemanis mulut ini dibuat kerana : aku malas.Ia mudah.Suami juga suka makan. Mahu cuba? Okey, aku pemurah orangnya. Boleh cuba, tapi sukatannya aku pakai agak je tau. Kalau cirit birit, bukan salah resipi aku. Mungkin sebab kulit telur korang tak basuh. ;p

Bahan :
Telur 6 biji
Susu cair 1 tin
Setitik esen vanila
Gula setengah cawan

Kekdahnya :
1. Pecahkan telur kemudian buangkan pusat telur ye. Tanak bagi hanyir.
2. Kalau malas pukul,masuk dalam blender. Blend sekitar 2 minit. Aku malas, so aku blend jela.
3. Masuk susu, setitik esen vanilla dan secubit garam.

Sambil itu, panaskan loyang masukkan gula dengan api sederhana kecil. Kasi goreng (tanpa minyak ye adik2). Jangan hangus tau walaupun resipi ni namanya puding gula hangus aka puding karamel.

4. Tutup api dan masukkan 1/7 cawan air panas ke dalam gula hangus.
5. Masukkan loyang tadi ke dalam pengukus yg telah dipanaskan awal lalu tuangkan adunan ke dalam loyang berisi air gula tu.Kukus selama 15 minit kot.


Ok...siap.

Dulu aku guna 3/4 tin susu cair je tapi selalu yg sikit tu tinggal dalam peti ais dan dibuang selepas sebulan. So, skrg ni aku tuang je satu tin.Lembik sikit la tapi ok la daripada membazir.

kiranajoe : Bekerja pula di hari Sabtu. Aduhai.

1 comment:

merahjamboo said...

sedapnyaaa puding gula hangus..baca entri ni tiba2 teringin!!!uwaa..kena gi carik nih-->sejujurnya tak cukup rajin buat sendiri..ngehehhe