Wednesday, July 1, 2009

KERETA OH KERETA

Sedihnya aku mengenangkan penyakit 'gila meroyan' kereta kesayanganku hari neh..baru bulan lepas dah beribu abis untuk servis dan tukar getah driving sharf ke apa tah. yg kat tayar tu, boleh hancur..bayangkanlah, kalau aku jalan jauh2, kalau menatang tu hangus tak ke tercabut tayar...hahaha ye ke..?

Dua tiga hari lepas dia meroyan lagi. minggu sebelum tu bulp depan tu terbakar, pi tukar abis la RM25. Sekali apa masalah aku tak tau, menyala pulak signal kat dashboard (lampu penanda air/cooland kering ngan seatbelt yg tak padam walaupun aku pakai seatbelt). Ampeh tul, antara dua sama ada ia berkaitan dengan sensor atau fius problem...

Balik assg kat puncak niaga, aku pun singgah la nss kia service kat Glenmarie tuh. Mintak diorang check aper masalah..hmm, ku pikir tak abis la seratus..sekali dia punya masalah sampai penuh kertas mekanik tuh! ampeh...disk brake, getah disk brake, driving sharf pecah, leaking kat gear box, minyak Atf kotor la..tp yg besh, untuk solve problem leaking tu aku kena tukar gear box!!!! wohhoooo...wang besar! wang besar!

Aku call bapak aku, dia macam tak percaya. sekali dia turun tengok sendiri. mekanik tu bukak tayar semua, mmg driving sharf tu pecah. Minyak hitam plak meruap, leaking kat enjin. Kena angkat enjin, tiga hari masuk bengkel untuk fix semua tuh.Patut pun laki aku tanya naper minyak itam cepat turun walau dah tambah dua tiga hari lepas. Terus bapak aku cakap, kalau estimate utk betulkan neh, baik tukar keter baru je...aku pening...aku pening...

Keter neh macam tau2 jer ramai orang suh tukar. Aku walaupun rasa keter tu kecik tp aku sangat selesa guna dia, aku senang dgn keselesaan yg dia bagi pada aku sehingga hari ni..tp part paling tak syok, kereta dugong aku tu mmg betul2 telan duit wooo...dia nyer spare part bukan sembarangan. Semuanya mahal2, pulak tu dia selalu rosak yg pelik2.

Kalau ikut sejarah, keter dugung first batch yg ambil alih dari ma aku berusia 5 tahun tu mmg banyak masalah sejak dulu. Maklum saja la, buatan Korea, tak setanding Jepun la buatannya. Mula2 banyak berkaitan dengan tayar n stereng la. Skrg neh dah merebak ke enjin...aiiii, aku tukar keter kang..naya je ko dugong!

Aku pk lepas bersalin n laki aku dah stabil, baru nak tukar keter. Then kitorang pun rancang tanah jual dugong tuh..jadi keter pertama yg boleh dilenjan utk pi pasar. hahah gitew lahh..skali dia punya meroyan buat aku nak sumpah dia jadi BMW...heiii, geram..geram...terbang seribu lagi la jawabnya ari neh...ampeh!!! :(

1 comment:

Fizahanid said...

Beli Honda CIty baru.. cantik woooo