Thursday, December 11, 2008

PULANG MARILAH PULANG...

hari pertama aku bekerja selepas kembali ke tanahair...memang sangap wooo...mata kuyu tak larat buka, otak bengong tak reti berfikir dalam bahasa Melayu...!! (hahahahah, poyo!)

teringin nak berkongsi pengalaman sepanjang lima hari bersejuk-sejukan di Seoul, Korea...pengalaman paling indah sebab hari kedua di sana, salji turun melayang bagai kapas putih...indah tidak tergambar (mmg takde gambar sebab kebetulan kamera kehabisan bateri!)
Menurut Datuk Bandar Seoul, kami rombongan media dari Asia (Malaysia, Singapura, Taiwan dan Hong Kong) sangat beruntung kerana salji itu adalah yang pertama turun ketika musim sejuk kali ini...

Kata Hae-Jun, PR exec yg bertanggungjawab menjaga kami sepanjang di sana, kesan global warming telah mendatangkan banyak kesan termasuk salji yang semakin berkurangan. Tahun lalu, sepanjang musim sejuk, hanya enam hari saja Seoul dituruni salji..dan buktinya, bukan kami saja yg semacam jakun tengok salji tapi orang Seoul pun lebih kurang kami laaa...heheheh

Betul kata Hae-Jun, mamat Korea yang sangat santun dan agak handsome tu, esok pagi aku bangun tido dengan harapan nak bergambar dengan salji memutih tapi bila selak je tirai bilik, aik!! tadak salji...cuma hujan je yg mencurah...sampai hari terakhir, cuaca yg sebelum ini -11 tetap sejuk tapi maaf, tiada salji lagi....huhuhuhuh

Habis cerita cuaca, nak juga kongsi cerita makanan Korea yg agak pedas dan panas2. Sepanjang di sana, kami banyak dihidangkan dengan makanan fusion..Kerana Muslim minoriti (hanya dua wakil media Islam dari Kosmo dan aku sendiri), jadi kami 'terpaksa' mengikut dan memesan makanan laut..nasi goreng Indonesian seafood antara yang aku makan, memang pedas. Belum lagi kimchi, bilbimbab (seakan nasi campur yg dimasak di dalam hot stone bowl)...tapi yg pasti, masakan Korea memang best...aku bagi 4 bintang out of 5...hehehhe

Paling ralat, aku tak sempat shopping!!huhuhuhuh...ader ke patut, diorang bagi kitorang spend time kat night market (Dongdaemun, Insadung, Xuox ect)...hanya 45 minit, 30 minit, sejam...huhuhu giler tak sempat. Kalau ader peluang lagi, memang nak pergi tapi jgn pergi winter laa..sebab saper yg suka baju-bajuan...during winter, memang ada sale tapi bajunya banyak tebal2 sesuai winter..saner juga banyak aksesori comel2 dan kiut2..(Aku rasa orang Korea ni memang kreatif dan berseni)..sempat juga aku sambar beg CK yg sangat murah...after less hanya 59,000 won (RM125.00) jer...tapi ralat sebab aku hanya ambik satu...huhuuhu nyesal...paling ralat bila balik mesia, tengok2 tadak barang dari Korea untuk aku, hanya beli krim muka Dear John, Benefit beli kat duty free...(RM82, harga asal RM145)...hmmm, murah bukan?

untuk keterangan bergambar, aku sambung lagi next post sebab nak meneman Cik Ben yg berpuasa berbuka...(deme neh eksen, mentang2 laa mem besar cuti, bukan main lagi diorang merayap sakan....

6 comments:

INTAN said...

x sabo nk tgok gambo

ennieva fauzi said...

Insya Allah, kalau jadi projek KOREA kita ngah, kita gi musim bunga ek...nak jumpa RAIN waaaa

kiranajoe said...

hehehhehe..cian kak ben...tapi saya tak jumpa rain pun dah kemaruk mamat korea...hehhe sangat gentleman+santun

p/s: terbayang2 kehenseman hero General Hospital II, si Ryu tuh...hencemnya, nanti i upload gambar ngan Ryu yer..sajer nak kasi jeles!!heheheheh

Fizahanid said...

Hah... berangan ye.. Rain la Dry la.. Ryu la..

Alah, mamat Korea mata sepet la..

ennieva fauzi said...

mata sepet tapi comel, lazat dan berkrim kan Ngah hehehe...

p/s: Korea rajin gosok gigi..aku suka orang suka gosok gigi...besh nak...hahahaha

kiranajoe said...

kfiza: bukan sepet tapi kuyu...encem woooo...

kben: u neh...cuba jaga tatasusila tuh...hahaha kalau nak cium pun, tggu nikah dulu. tapi u cari la mamat korea, sure anak u tomey2...hehehhe

p/s: abg bun tak suka gosok gigi...huhuhuhuh