Thursday, January 26, 2012

Ulang minum air gula lagi, kata nurse.

Berat sebelum : 46 kg
Check up minggu ke-14 : 46 kg (maintain)
Check up 10 hari kemudian : mencanak naik 4 kilo ---> 50kg

Nurse baik hati. Suruh timbang lagi sebab tak percaya. Believe it kakak. kerana biskut Jacobs, angka pada penimbang itu benar belaka.

Tapi, bila ianya benar, nurse pun berkata, "Ish, banyak ni.Takpe, kita set appointment utk awak minum air gula (glukos). Check sama ada gula tinggi tak.

...(muka kucing), "Baiklah...

Hari minum air gula, ibu ini terkedek2 la keluar rumah seawal pagi sb kena start minum jam 8 pagi. Dah la lapar sb kena puasa start 10 malam. Sampai awal, nurse menyambut dengan riang ria.

"OK, minum slow2 ye. Jangan muntah, kalau muntah kena repeat balik. Nah!


Erk, besar nyer gelas dia. Ginilah rupanya, saiz besar ye. Setengah gelas pertama, mak ok jer nyah. Lepak lepak..kemudian, erkk? kenapa rasa pening? Kenapa? Macam high then aku habiskan dengan muka penuh kebingungan sambil memaki hamun dalam hati. Resultnya, aku pening satu hari then langsung tak boleh minum air berperisa. Cis sungguh.


Seminggu kemudian...

Nurse : Hello, puan XXX, kami mintak maaf. darah hari tu tak keluar result la. Boleh tak kita repeat balik minum air gula?

Puan XXX : Haaa..tak keluar result!!! (sambil garu kepala)

Nurse : Kenapa, ada masalah ke?

Puan XXX : Takde masalah tapiiiiiiii...manis sangat la.

Nurse : Okla manis, bukan masin.

Puan XXX : ish...tak ok sebab pening saya minum manis2 macam tu.

Nurse : Takpe, saya bagi date 25 Januari. Awak datang kul8 pagi ye. Jangan lewat. Jangan lupa, malam puasa ye.

Puan XXX : Ok.Terima kasih.


Kemudian, pada 25 hb, ibu muda ini tidur sehingga lepas jam 8 pagi dengan sengajanya!! Hahaha Then, aku ikut jadual check up yang diberi iaitu keesokan harinya bersamaan 26 hb.

(Muka kucing dan senyum paling manis) "Nurse, saya mintak maaf, patutnya saya minum air gula semalam tapi saya outstation. Boleh tak saya ikut jadual check up yg dah tulis dalam buku merah ni je?

Nurse macam nak marah tapi tak marah..hehehe kemudian dia belek2 buku, 20 minggu? Hurmm, awal lagi ni.Takpe, kita check perut je. Hoyeeeehhhhhhh!!!!! (mak gelek2 punggung tepi kaunter tu.hahahah)

Gi kencing dulu then naik timbang. Pagi tu pulak aku lupa timbang sendiri,pastu pulak baru naik cuti raya cina, balik Kedah makan macam orang kebulur. Huwaaaa, naik 3 kilo lagi!!!! berat apa ni mencanak2 ni??

Dengan berat baru yang naik lagi, sambil nurse senyum2...katanya, baru 5 bulan dan naik banyak. Lagi berapa bulan naik lagi, patutnya sepanjang 9 bulan naik 12 kg je. Takpe, nanti ulang minum air gula lagi sekali ye.

Huwaaaaaaaa....tanakkkkkkkkkkkk!!!


Kiranajoe : Nak bagi alasan apa lagi kawan2 oiiii...ada seminggu je nak pikir sebelum tarikh keramat 8 Februari!!!

2 comments:

Cik Rose Cute said...

tak sedap minum air gula hehehe

kiranajoe said...

kan...sangat tak sedap.Tapi alhamdulillah, result keluar semua OK! Hehe